Tatiana’s blogs op Uit Liefde Voor Jezelf.nl

Nu ben ik sowieso dankbaar en blij als men voor mijn massagepraktijk kiest – want laat ik reëel zijn, er zijn volgens mij inmiddels meer massagepraktijken dan groenteboeren in Zoetermeer en omgeving. Maar wanneer ik zwangere dames mag verwelkomen in mijn praktijk ben ik altijd extra blij en trots.

Het geven van een zwangerschapsmassage blijft voor mij bijzonder. De ontspanning die zowel moeder als kind ervaren is zo fijn, maar ook zo belangrijk. Zo’n moment van alles loslaten, volledig ZIJN met wat je voelt en ervaart, zonder oordeel, zonder gedachtes. Alleen maar zijn en ontvangen. Juist dàt zorgt voor die diepe ontspanning van lichaam en geest.

Door de vele zwangerschapsmassages die ik door de jaren heen heb gegeven, weet ik dat baby’s altijd reageren op de aanraking van mijn handen en de ontspanning waar de moeder in komt. De baby’s worden door de massage ook heel rustig en heerlijk ontspannen.

Welk deel van het lichaam ik masseer is de keuze van de aanstaande moeder. In de meeste gevallen is dat de rug, schouders en nek (de armen en handen neem ik dan ook mee in de massage), soms de hele achterzijde, dus inclusief benen en eventueel billen. Maar laatst antwoordde een moeder heel resoluut “Mijn buik graag” toen ik haar vroeg wat ze gemasseerd wilde hebben. Deze massage was niet alleen een waardevol cadeau voor de moeder en het kindje in haar buik, ook ik heb daar intens van genoten. Echt zo bijzonder om contact te maken met zo’n klein mensje dat meebeweegt naar waar mijn handen masseren, terwijl het nog zo heerlijk en veilig in zijn moeders vertrouwde buik zit.

– Tatiana Burgers